Am scăpat de o grijă cu Răzvan, a intrat la liceu. 4 ani stau liniștită. Pe frontul ăsta, măcar.
Emoții am avut doar eu, să se înțeleagă bine. Răzvan nu a avut NICIUN stres, nici măcar din bun simț, așa, că mă vedea pe mine agitată. A fost amabil, însă, și m-a încurajat tot anul şcolar, mai ales pe ultima sută de metri, când albeam zilnic, văzându-l că nu se pregăteşte cât aș fi vrut eu. Mare om, mare caracter, n-am ce să-i reproșez.
Însă, într-adevăr, treaba stă muuult mai bine decât în România.
În primul rând, aici nu e moda cu meditațiile, și nu trece zi de la Dumnezeu să nu fiu recunoscătoare pentru asta. Am economisit timp, bani și alte resurse prețioase prin evitarea acestor drumuri saptamânale. Amen to that!
Apoi, deși tratat cu seriozitate, examenul nu este privit ca ceva stresant. Organizarea mi s-a părut foarte bună, încă de la începutul anului am fost informați despre toate etapele, atât la sedința ținută de directoarea şcolii, în care ni s-a prezentat, cu ajutorul unor slide-uri, structura brevetului, cât și pe parcursul anului, în şedințele individuale cu profesorii.
Pe parcursul întregului an, elevii au avut trei simulări de examen (brevet blanc) și două simulări pentru expunerea orală, și, în funcție de rezultatele obținute la aceste simulări, au primit sfaturi, sugestii, propuneri...tot ajutorul de care au avut nevoie pentru a-şi îmbunătăți rezultatele.
Examenul scris a fost susținut la cele mai importante materii(matematică, franceză, istorie-geografie, fizică-chimie, ştiințele naturii, cultură civică) și s-a derulat pe parcursul a două zile. În prima zi 5 ore și în a doua 4, parcă. (Nu mai știu exact, că mie mi s-au părut câte 10 ore în fiecare zi).
Proba orală a fost susținută cu vreo 2 săptămâni înainte de probele scrise. Au avut de făcut o prezentare în Power Point despre un subiect la alegere. Răzvan a ales să își prezinte planurile în ceea ce priveşte viitorul lui profesional, însă discursul trebuia să fie foarte bine argumentat si conspectat și nu, l-am sfătuit(a se citi obligat) să nu scrie despre faptul că ar vrea să devină youtuber. 😀
La nivel de notare, pentru a fi admis la liceu contează atât notele de la examen, cât și cele din timpului ultimului an de colegiu, calificativele date de profesorii din școală dar si proximitatea față de liceu.
Ce pot să vă spun, deși eu nu am îndrăznit să mă relaxez prematur, este că am fost anunțați că a fost acceptat la liceu înainte de a afla notele la examen, bazat doar pe notele din timpul anului și de distanța față de casă. Știam că a terminat cu bine anul şcolar, că primisem diploma prin poştă, și Răzvan îmi zisese că i s-a spus la şcoală că e ca și intrat, cu notele lui, dar până ieri, când am primit și rezultatele la brevet, tot am stat cu inima mică.
În total sunt 800 de puncte. 400 pentru examen(brevet) și 400 pentru evaluarea competențelor de către şcoală, pe parcursul întregului an școlar(8 materii x 50 puncte). Pentru brevet, prezentarea orală are un maxim de 100 de puncte, matematica 100, franceza 100, iar 100 sunt împărțite între materiile rămase.
Pentru a promova trebuie să obții minimum 400 de puncte.
În funcție de punctajul total obținut primeşti și calificativ. Nu ajută la nimic, un fel de mențiune scrisă, pentru hrănirea orgoliului sau folosirea de către copil față de părinți în scopuri materiale. :))
În rest, după cum spuneam, atmosferă optimistă, relaxată, profesorii au insistat, pe tot parcursul anului, să ajute, să dea sfaturi, să se implice, directoarea la fel, mi s-a părut implicată, a fost totul pe pozitiv și încurajare. Poate de asta a fost și Razvan așa zen, iar eu, crescută și formată într-un mediu mai...competitiv, to say the least, am fost în alertă non stop.
Totul e bine când se termină cu bine, nu spun nu, dar tot am tras o concluzie dramatică din toată experiența asta: e foarte greu să te lupți cu un om ce nu cunoaște stresul! Tu să îi explici, în acte, ca la teatru, beneficiile învațatului la timp, constant, conştiincios, iar el să te privească liniștit, cu ochi de căprioară sedată, și să îți spună calm :"Linişteşte-te,mami, o să fie bine, o să vezi! Ai încredere în mine!"
...am avut,csf...n-am avut de ales.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu