duminică, 7 februarie 2021

5 maimuțele. Analiză pe text.

 


https://youtu.be/8EkJ3rrpFRo

Bună ziua și bine v-am regăsit pe blogul de mare angajament ce tratează numai și numai subiecte fierbinți! Astăzi vom discuta despre ceva extrem de important, așa că opriți orice altceva faceți și dați play videoclipului de mai sus. Vă invit să îl urmăriți cu atenție, pentru a putea înțelege mai bine analiza minuțioasă făcută într-o manieră profesionistă de expertul de serviciu.

Așadar:

5 maimuțele săreau în pat. Până aici, nimic deosebit.  Sunt pui, e normal să se joace, mai mult, sunt maimuțele, așa că multe activități nu au oricum la dispoziție.  Cred că săriseră și pe pereți înainte, la cum arată camera, dar eu am doi băieți de natură (aparent) umană și camera lor arată similar,așa că nu sunt în măsură să judec.

La un moment dat, o maimuță cade din pat și se accidentează.  Se mai întâmplă, desigur. Mama intră în cameră,  boită toată de parcă era nașa mare, și, în loc să se îndrepte spre copilul ei, să evalueze pagubele, schițează doar gestul, apoi se răzgândește brusc și decide să-l sune pe doctor. 

Nu pare deloc afectată de lovitura copilului, nu e îngrijorată, nu e speriată. Dimpotrivă,  limbajul corpului imediat după ce mimează grija transmite un fel de "lasă, că am eu ac de cojocul tău!" sau "lasă,  că am eu punguță pentru banana ta!", cum s-o traduce zicala pentru maimuțe. 

Mbun. Îl sună imediat pe doctor, care ajunge surprinzător de repede,  și care ce credeți că face? Le spune să nu sară în pat!  Îi trântește și niște leucoplast pe ici, pe colo, să nu bată la ochi, și asta e tot.  Nici că poate fi mai evident faptul că asta putea să facă și mama maimuță. 

Mai mult, atitudinea ei în momentul în care doctorul îi sfătuiește pe copii e cel puțin ciudată.  În ochii ei se citește bucurie, iar faptul că bate din picior trădează nerăbdare.  De ce ești nerăbdătoare, maimuță machiată prună? Să te conversezi cu doctorul oacheș? Nu mai bine te-ai îngriji întâi de copilașii tăi??

In fine. Doctorul pleacă,  cele patru maimuțele rămase continuă să sară în pat, pentru că sunt pui, și puii nu ascultă niciodată, face parte din descrierea postului, așa că încă o maimuțică o pătește și cade din pat .

Ne-am putea gândi, având experiența primului căzut din pat, că mama maimuță știe ce are de făcut de data asta, nu?  Că ar putea să-l oblojească singură pe pui și să aibă și grijă de ei mai bine, dat fiind că nu par să asculte.

Dar nu! Mama maimuță are aceeași atitudine ce ar trebui pedepsită de Protecția Maimuțelor și nici de data asta nu face nimic, ci profită de moment pentru a-l suna, din nou, pe Zorro, doctorul ce pare să locuiască vizavi.  Care vine și dă același sfat prețios și același pachet de Urgo maimuțelelor neastâmpărate. După care dispare cu mama nerăbdătoare. 

Believe it or not, schema se repetă și cu restul de 3 maimuțe,  mama continuă să nu le supravegheze,  continuă să nu se aplece asupra lor când cad și să nu facă nimic pentru ele, limitându-se la a-i telefona bunului doctor de fiecare dată.  Eu nu știu unde e tatăl maimuță, probabil la muncă, spetindu-se să pună banane pe masă seara, dar mi se pare extrem de evident că mamei maimuță îi fug ochii rimelați excesiv după ferchezuitul ce cred că și-a luat diploma de doctor la negru, după cum abordează pacienții și rudele lor de gradul 1.

În plus, mă deranjează foarte tare și că mama maimuță are timp să-și pună perle și gene false(cine stă cu perle în casă, anyway?) dar nu își rupe 5 minute să facă puțină ordine și să strângă hârtiile de pe jos sau să îndrepte tablourile, mai ales că știe că va primi oaspeți. 

Bun. Cad toate maimuțele din pat, mama își încarcă factura telefonului cu o mulțime de apeluri,  doctor House vine de fiecare dată cu o amabilitate ieșită din comun, le dă același sfat de 2 bani, le pune același leucoplast în aceleași locuri, deși șansele să se fi lovit toate 5 în fix aceleași zone sunt 0, însă la un moment dat...se termină maimuțele.

Ce credeți că face mama maimuță atunci? Își vede de treaba ei și se apucă de făcut banana bread, să aibă copilașii ce mânca în convalescență? 

Nu. Intră în cameră, îi vede p-aștia plictisiți, săracii, că stăteau degeaba pe canapea, și ce se gândește? 

"Să vezi că ăștia vor să le fac mâncare acum, sau, mai rău, să mă joc cu ei! Ia să fac eu o șmecherie, cât încă sunt mici și nu se prind!" 

Și ...IL SUNĂ PE DOCTOR! IAR. Ca să ce? Să vină și să le spună să sară din nou în pat!!!

De ce, mama maimuță? Să se lovească iar, să ai motiv să-l suni iar pe doctor? De asta? Nu ti-e puțin rușine? Ce vină au copilașii ăia? Cât trebuie să se mai lovească până să te potolești?


In sfârșit.  Eu atât am avut de zis. Mă culc acum, că se apropie ora de masă și nu vreau să le vină idei copiilor. Dar așa mamă denaturată ca maimuța aia...eu n-am văzut..



Zboară, puiule, zboară !

  Am îmbătrânit. Mult și repede. Dacă ar fi să estimez, vreo 20 de ani în 12 luni. Cum știu?  Pai ultima oară am fost cu avionul în România ...