luni, 19 noiembrie 2018

Mic ghid de instruire privind eficientizarea resurselor.

Pentru că îmi petrec, în medie, între 6 și 8 ore în bucătărie zilnic(gătind, că n-am Netflix acolo) 98% fiind singură... fac tot felul de analize. Și nu, nu de matematică, mi-au ajuns orele chinuitoare de la liceu(abia încep să mi se rărească coșmarurile cu scosul la tablă), ci mai mult...financiare.
De exemplu. Folosesc, săptămânal, cam :
- un cofrag de 30 de ouă,
- 7-8 litri de lapte,
carne...nici nu mai contorizez câtă, de când ultima speranță vegană a familiei, Răzvan, a renunțat la această tendință modernă și rupe frigiderul,
brânză-o bucată măricică,
- legume... o parcelă mică de pământ roditor,
pâine...not so much,
făină,
- zahăr
- plus alte chestii necesare pozelor de pe Insta. ;)
Și multă, muuultă apă. Pe scurt, mulți bani.
Și cum stăteam eu așa(spălând vase, practic) am început să fac o comparație, la început total dezinteresată, între ce înseamnă să locuiască copiii cu mine, și ce ar înseamna să am, în camera lor, de exemplu, o găină-două, o văcuță, apoi, în loc de jucăriile, trotinetele și hoverboardurile lor..să am un răsad de roșii, niște leuștean pentru ciorbiță, niște araci de strugurei....
Long story short, am ajuns la concluzia că a doua variantă ar fi mult mai avantajoasă. Chiar dacă motivele sunt evidente, o să le redau, pe scurt, și în cele ce urmează:
- copiii consumă. Bani, timp, resurse. Animalele, legumele și fructele produc.  Și produc dublu: roade și, implicit, bani. Deci nu numai că economisești  la piață, dar poți face bani, dacă vinzi surplusul. Punct pentru acestea din urmă.
- copiii fac gălăgie. Legumele, fructele- mute. Animalele...câtă gălăgie să facă și ele? Sigur nu le aude tot cartierul când strigă Maaaaaamiiii!!! de 856595 ori pe zi. Cu un ”muu” și un ”cotcodac” mă pot obișnui. Știți cum e...după ce faci școala de șoferi pe Dacie poți conduce orice. Așa și după 12 +6 ani de copii vorbăreți(da, se adaugă anii. apoi se multiplică cu mult)...un muget pare o picătură într-un ocean. Punct,da-da, tot pentru cele din urmă.
- copiii vor atenție non stop. Să le răspunzi la întrebări, să te joci cu ei, să îi ajuți la una, alta... Ferma mea imaginară...câțiva stropi de apă și niște nutreț. Apoi liniște și pace, momente prielnice pentru ultimul episod din serialul preferat.Aici nici nu are rost să mai dezvolt, cei care aveți copii sigur sunteți deja pe olx, căutând răsaduri de roșii. Punct pentru Old McDonald.
- copiii te enervează. Vor sus/jos, cald/rece, acum/mai încolo, sunt moșcăiți, plângăcioși, certăreți, capricioși...Legumele, needless to say- discrete la extrem,  iar animalele, cum nu degeaba se vehiculează, sunt cele mai bune prietene ale omului. Când ați văzut vreodată găină să pună 300 de întrebări pe zi și să te contrazică la orice zici sau faci? Sau să își dea ochii peste cap, că știe ea mai bine? Avantaj găinușe și roșioare. By far.
Mbun. Aș putea continua, dar, pe lângă faptul că știu că deja v-am convins, trebuie să mă duc să pregătesc de mâncare. IAR. Cele trei feluri gătite ieri s-au terminat. QED.




Zboară, puiule, zboară !

  Am îmbătrânit. Mult și repede. Dacă ar fi să estimez, vreo 20 de ani în 12 luni. Cum știu?  Pai ultima oară am fost cu avionul în România ...