marți, 12 februarie 2019

Varșovia prin ochii mei. Cu sprijin important din partea ochelarilor.

Mi-am dorit foarte mult să scriu despre Varșovia, pentru că a trecut ceva timp de când nu m-a impresionat plăcut un oraș. Bine, eu îmi doresc să scriu despre toate locurile în care merg,dar sunt leneșă.
Varșovia,deci. Îmi făcusem temele ca un călător conștiincios ce sunt când nu sunt nepăsătoare. :D Listă cu locuri de vizitat, adrese, program de lucru și tarif. Listă cu lucruri de mâncat, adrese, program de lucru și prețuri. :)) A doua listă puuuțin mai lungă decât prima, de intrasem în panică la un moment dat că nu o să apucăm să mâncăm tot ce îmi propusesem. Mission accomplished,though. Suntem profesioniști, până la urmă, nu simpli amatori.
Și,că tot vorbesc despre mâncare de 5 minute, să povestesc despre partea culinară a Varșoviei (și,cel mai probabil, a Poloniei).
Mâncare sățioasă, grea, delicioasă, cu carne, sosuri, aluat...o minune, ce să mai!
Începând cu vestiții pierogi, colțunașii umpluți cu orice, atât sărați, cât și dulci, care au fost o încântare pentru papilele noastre gustative,



continuând cu zapiekanka, un senviș cald din jumătate de baghetă și diverse umpluturi(cel mai bun se spune că e pe strada Widok, nr 19),


menționând, și nu în treacăt, un fel de mâncare servit la Pyzy Flaki Gorace, pe strada Brzeska,nr 29/31, care m-a dat pe spate, efectiv. Un fel de gogoși de cartof umplute cu carne, servite într-un borcan, cu topping de curcan și sos de ciuperci, eu, și sos de bacon domnul. Erau atât diferite umpluturi cât și diferite toppinguri, costa 12 zloți un borcan (vreo 14-15 lei) dar era extrem de bun și sățios.



Îmi plouă în gură.

Citisem pe Tripadvisor de un local ce servește mic dejun, așa că într-o dimineață am fost de am mâncat acolo. Nu o să povestesc despre gustul absolut minunat al mâncării, ci despre faptul că, pe toată perioada în care am mâncat, înăuntru, lângă bar, așteptau oameni să se elibereze mese, iar afară erau și mai mulți, la o coadă ca la rația de lapte, pe vremuri. Nu am văzut niciodată așa ceva.

Mic dejunul (cafeaua a fost divină, also)



..și coada de care scriam:


Locul se numește Bulke przez Bibulke și servește mic dejun toată ziua.
Nu închei subiectul "mâncare" înainte de a scrie puțin și despre desertul național, gogoșile pufoase umplute cu bunătăți și numite pāczek, servite la piekarnia(patiserii), despre care nu am, fără a vă șoca, decât cuvinte de laudă.


De vizitat, de asemenea, milk barurile, un fel de cantine comuniste, vreo 5 la număr,unde se mănâncă ieftin si bun, și musai un restaurant Zapiecek(sunt peste tot prin oraș), unde mâncarea e bună și chelnerițele îmbrăcate drăguț.


Dacă e cald(nu e și povestea mea), Varșovia are parcuri cât nu putem noi să ducem.  Doar parcul Lazienski are 76 de hectare, un lac, grădini, statui, cafenea..deci nu e timp de plictiseală. Din păcate vremea nu ne-a permis să petrecem atâta timp cât mi-aș fi dorit prin parcuri, but...there's always next time!
Noi am vizitat Keret House, cea mai îngustă casă din lume,


Palace of Culture and Science, un cadou de la Stalin care a împărțit, la vremea respectivă, părerile rezidenților, un fel de Casa Scânteii din București, unde se poate urca la etajul 30 și admira panorama din toate cele patru laturi,





centrul vechi, cu toate casele sale frumoase și Palatul Regal, zidurile cetății, piața, restaurantele, cafenele si tot ce mai oferă el.






O altă rută interesantă(mai ales pe soare) este The Royal Route, care incepe în centrul vechi și continuă 15 km, până la Wilanow Palace.


Noi am vizitat si Copernicus Science Centre, un muzeu inovativ și creativ de știință, mai potrivit pentru copii decât pentru adulți, dar interesant într-o zi ploioasă.





Mie mi-a plăcut în mod deosebit și cartierul Praga (înainte oraș de sine stătător), cu picturile sale murale.






Centrul Varșoviei este foarte asemănător cu Dubaiul. Clădiri noi, imense, totul e strălucitor, frumos luminat noaptea, impresionant.



Peste tot in oraș sunt trotinete electrice, pe care  le poți lua de unde vrei și lăsa  tot cam așa. :)




Pe scurt(ar cam fi cazul, după ditamai articolul), Varșovia este un oraș frumos, curat și civilizat, modern și cosmopolit, care are multe de oferit. 

Zboară, puiule, zboară !

  Am îmbătrânit. Mult și repede. Dacă ar fi să estimez, vreo 20 de ani în 12 luni. Cum știu?  Pai ultima oară am fost cu avionul în România ...