vineri, 29 septembrie 2023

Just another day

 Eu nu trebuie să caut subiecte, dacă vreau să scriu pe blog. Trebuie doar să ies din casă.  E suficient. Are grija Murphy de toate după.


Azi am avut programare la doctor, la un spital din Bxl, cam la 40 de minute de mine.

40 de minute intr-o zi de duminică sau de carantină, poate, pentru că Maps-ul îmi arăta că drumul va dura 1h32 până la destinație.  În fine, programarea era la 8.50, eu am plecat de acasă la 7.10(până să îmi zică gps-ul vestea cea proastă (fusese un accident și autostrada era blocată din ambele sensuri) ) dar părea că va fi bine, până la urmă,  pentru că a găsit un drum alternativ care m-a condus la destinație cu 30 de minute mai devreme(si vreo 30 de km in plus, dar cine mai numără?).

Până aici totul relativ ok. Am ajuns la spital pe la 8.15, am parcat în parcarea policlinicii (pentru că m-am gândit "policlinică- spital, potato-patato"  sigur sunt lipite și ajung într-o clipită unde am treabă),  mi-am luat și cartea cu mine, să citesc până intru la doctor, totul roz bombon.

Intru în policlinică,  întreb unde e secția pe care o cautam,  îmi zice cineva  să merg tot înainte, ca pionierii,  merg până se termină clădirea,  mai întreb pe cineva, îmi spune că e altă clădire, la vreo 5 minute de mers, nu-i nimic, am timp berechet, citesc mai puțin,aia e.

Ajung într-un final, intru, pe acolo nu era nimeni, așa că mă adâncesc prin coridoare, găsesc niște asistente, bună ziua, am programare, unde merg? Pai mergeți înapoi la intrare și luați numar de ordine. Ok, mersi bocú, d-astea, merg, iau număr de ordine, ce naiba să fac cu el, că nu vedeam niciun indiciu despre pasul următor (nu zic, am ghinion, dar nici foarte isteață nu sunt), iar întreb, iar indicații,  după lupte seculare ce au durat vreo 10 minute -iată-mă în fața doamnei de la ghișeul unde, cu numărul de ordine (căruia îi trecuse rândul, apropo,cât m-am dumirit eu) trebuia să mă înregistrez.

Bonjour!bonjour! Buletinul, bla bla bla, dar nu vă găsesc programarea.
Păi mai căutați, că am primit și mail de confirmare, azi e, la 8.50(între timp se făcuse vreo 8.30). A,da, v-am găsit, dar...nu aveți programare la spitalul ăsta!

Liniște-n tunel.

Cum nu am aici? Că am făcut programarea la spitalul dv. !

A, domnul doctor la care aveți programarea vine la noi lunea, azi e dincolo, la spitalul x,  la mămica naibii, nu v-a zis nimeni? îl sun să îi spun că întârziați puțin? Că  e foarte de treabă, va înțelege .

Eeh, sigur, doamnă,  să întârzii nu e decât ce urăsc eu cel mai mult pe lumea asta,  declanșatorul meu principal de anxietate, dar sunați-l, cum să nu? Eu o să alerg calmă către dânsul între timp, niciun stres!

Și dă-i, și fugi, neicușorule, către mașină,  cu cartea de 700 de pagini în mână și cu sufletul în dinți,  și roagă-te să fi dispărut tot traficul din Bruxelles de când ai coborât tu din mașină și până urci iar. Si traversează iar, in drumul spre policlinică,  clădirea k, si j, si m, și toate literele alfabetului, și caută nenorocita de policlinică pe unde s-a ascuns, că n-o mai vedeam nici moartă.

Ajung într-un final în parcare, plătesc și mă îndrept spre ieșire.  Doar că azi, din toate zilele din lume, din toate mașinile din Bruxelles și din toate tichetele de parcare de la spital, aparatul îmi zice că al meu nu e validat. O dată,  de două ori, de trei ori.

Dă cu spatele, scoate telefonul, verifică dacă ai făcut plata, normal că ai făcut-o,  e bine, nu ai luat-o încă razna de tot, întoarce-te la barieră,  caută un buton să ai cu cine să te cerți, nu e, ok, mai încearcă o dată  ca și cum nu ar fi trebuit să fii deja la celalalt spital și  bucură-te că, uite, a mers, nu mai trebuie să faci atacul ăla de cord așa cum preconizai.

Gata. Drum liber! Start!

100 de metri. Atât a fost liber. După aia erau lucrări și se mergea cu 10km/h.

Ei, nu e problemă! Ce înseamnă o programare la doctor,  practic? Nu e nimic urgent. Mai pot astepta 4 luni până la urmatoarea, timpul trece repede. Nu in trafic. In trafic,  mai ales când te grăbești,  5 minute par 55.

Bun. Revenim.  Trrrtrrtrrr, derulez prin agonie, până la momentul în care ajung la spital, aproape 6 zile mai târziu .

E extrem de târziu și găsesc parcare într-un cartier care nici nu știe de existența spitalului, așa departe e.
Încep un sprint cum numai la olimpiade vezi, mă apropii de clădire și văd "serviciul urgențe ".
Acum...eu vin dintr-un oraș mic. La noi în spital treci dintr-o secție în alta ca într-un apartament nedecomandat. Poți intra pe la urgențe și continua spre secții, fără probleme, așa că,  pentru a economisi timp îmi propun să fac la fel și aici.

Doar că...șoc și groază ! Nici în secția de urgențe nu poți intra, că trebuie să-ți deschidă cineva. Care cineva nu îmi deschide, ci mă îndrumă către " a doua clădire la stânga ".
Clădirea,  să ne înțelegem, e cât un bloc din ăla vechi, înghesuit , de adăpostește un sat, nu vreun garaj de-l poți depăși în trei pași.

In fine, după ce mai greșesc doar o dată, când nici măcar nu știu unde am intrat, știu doar că mi-a zis o doamnă că acolo nu e spital, reușesc să ajung și unde  trebuia să fi fost cu 40 de minute în urmă.  Patruzeci de minute. Două mii patru sute de secunde. Dar cine ține cont?

Nu îmi mai iau cartea cu mine din motive evidente și alerg pe scări, ca liftul e prea lent și așa am văzut eu în filme că se face când te grăbești,  către etajul 2(slavă Domnului că nu era la 10, că ar fi trebuit să mă întorc în clădirea cu urgențele).

Cu ultima suflare mă anunț,  mă înregistrez și sunt rugată să aștept pe hol până voi fi chemată.

Și aștept. Aștept. Aștept fără carte, că n-am mai luat-o,nu. 40 de minute tot aștept,  că sistemul e cam tot ăla, aștepți până te faci bine.

Concluzia?

N-am, eu doar voiam să vă povestesc cum mi-a mers azi. Nu vă mai grăbiți să trageți concluzii. :))

A, după ce am ieșit de la doctor îmi era foame, sete, și poftă de cafea, că nu apucasem să beau. Așa că mi-am propus să opresc undeva să beau o cafea și să mănânc ceva. La prima cafenea aleasă nu am găsit loc de parcare, nu am avut unde opri, așa că am căutat alta, am parcat, am plătit și parcarea în avans, am intrat in cafenea și am constatat că nu aveau mese sau scaune..era un fel de patiserie-brutărie care avea și cafea. 😀  Succes total azi! 


La voi? Toate bune? 😀
















miercuri, 27 septembrie 2023

S-a deschis primul muzeu al murăturilor

 Primul muzeu al murăturilor s-a deschis azi la mine acasă! Exponatele pot fi vizitate, admirate, fotografiate, tag-uite în postări,  dar ÎN NICIUN CAZ consumate!


O sa le păstrez până la adâncile lor bătrâneți(că eu mă bucur de ale mele de ceva timp), și, după ce prind floare, sau ce li s-o întâmpla lor mai rău,  le îngrop adânc, să fie descoperite de civilizațiile viitoare și analizate detaliat în vederea obținerii de informații referitoare la hrana generației noastre.

De ce nu le consum? Simplu. Am muncit două zile întregi la ele. Pare puțin,  dar eu în astea două zile puteam citi 2 cărți și urmări 2 sezoane din The Morning Show(la asta mă uit zilele astea. Puteam, la fel de bine, urmări orice altceva).

Dar nuu! Eu am copt kilograme de vinete, gogoșari și  ardei kapia, am călit ceapă, am stors catralioane de roșii , am spălat nșpe mii de recipiente, am sterilizat toate borcanele universului, am curățat,  scurs, tocat și sortat toate legumele toamnei. Pe scurt, am bifat toate paginile cu conserve și murături de pe paginile Jamilei, Laurei Laurențiu și ale lui Teo's kitchen.

Așa că nu, mulțumesc! După atâta muncă nu se atinge nimeni de nimic. Măcar până îmi simt iar mâinile.

Teoretic, eu fac doar zacuscă, toamna. Dar anul ăsta m-a lovit hărnicia și mi-am zis că n-ar strica să fac și niște gogoșari în oțet,  niște ardei copți,  cu usturoi și niște suc de roșii,  să fie, acolo. Voiam să pun și castraveți în saramură,  dar parcasem mașina departe de piață și D deja căra vreo 20 de kilograme de legume de ar fi murit de ciudă toți salahorii cu pretenții , așa că am renunțat (pentru moment) și mi-am zis că rămân la celelalte de pe listă.  Bine, greșeala a fost că, de unde trebuia să iau 3 kilograme de roșii am luat 7, să fie și de o salată (da, știu, dar nu știți cât mănâncă băieții mei), în loc de 5 kile de vinete am luat vreo 8, și tot așa, până era să-i declanșez hernia omului meu de bază.

Bun. Și după ce am terminat de făcut zacusca, gogosarii în oțet,  sucul de roșii și  ardeii copți, cu usturoi și alte nebunii, încă mai aveam legume, așa că am copt și niște vinete pentru iarnă, am făcut un sos marinara pentru diverse mâncăruri,  iar în timpul rămas am gătit niște orez cu spanac și lămâie, câțiva biscuiți cu lapte condensat și un chec ferrero rocher cu banane. Și uite așa au trecut 2 zile de nici nu le-am simțit. Și încă nu le simt.

Mâinile.  De ele e vorba. Astea 2 zile le simt de câte ori încerc să mă mișc.

Dar nu mă plâng.  Nu, nu! De aici, din străfundul canapelei,  de unde zac cu grație și dictez acest articol telefonului, ca Stephen Hawking, aștept mușterii la primul muzeu al murăturilor! Nu vă lăsați impresionați de lacrimile de sânge de pe borcane, se usucă până mă apuc de castraveții în saramură...





marți, 26 septembrie 2023

Vești bune! Mi-au ajuns muncitorii!!

 Am nevoie de ajutor. Vreau să meargă cineva la aeroport pe 5 octombrie să îmi întâmpine și mie muncitorii din Nepal și Sri Lanka. Nu știu în ce domeniu lucrează,  nu știu ce facem cu ei după,  nu știu cât stau în România sau ce salarii așteaptă, dar știu că Lorena i-a recrutat pentru mine gratis și că au și vize.


Prima dată când mi-a scris Lorena, veștile nu erau așa bune...nu reușea să găsească oameni de calitate, apoi au fost probleme cu vizele, aici chiar am stat cu emoții că, deh, nu se dau rest la pâine, și vizele astea. Apoi, în alt mail, nu găsea bilete de avion, parcă,  și asta chiar era o problemă majoră,  că sunt niște costuri, totuși (pe atunci erau doar vreo 25 de muncitori.  Probabil a prins promoție la bilete și a mai tocmit 2).

Acum, însă,  nu mai am motive de stres: pe 5 octombrie îmi ajung! Aștept mail cu ora și vă comunic.

Nu am motive să n-o cred pe Lorena: e constantă în mesaje, nu îmi trimite linkuri dubioase, nu mi-a cerut niciun leu, ba, dimpotrivă,  a recrutat oamenii gratis,  nu mi-a promis nicio moștenire din partea rudelor muncitorilor, nu m-a pus să  trimit mailul mai departe la 7 persoane să evit 7 ani de ghinion...pare legit, cum ar zice copiii mei.

Nici nu mai contează că nu sunt administrator și că nu i-am cerut vreun nepalez. Uneori universul îți oferă ce nici nu știai că vrei.  Poate moș Crăciun a auzit că vreau vacanță în Sri Lanka, dar, din lipsă de buget, s-a decis să îmi trimită un eșantion, să nu mă mai deplasez. În cazul ăsta,  probabil că urmează și alte transporturi curând, că am o listă foarte lungă cu țările pe care îmi doresc să le vizitez.

Ceea ce e important e să-mi ajungă muncitorii sănătoși și cu chef de muncă.  Ce fac cu ei după,  vedem pe 6...

In altă ordine de idei, profit de atenția voastră pentru a posta un mic anunț :

(Aproape) (domn) administrator ofer spre închiriere echipă de 27 de muncitori exotici, serioși și dornici de muncă. Rog seriozitate!





Zboară, puiule, zboară !

  Am îmbătrânit. Mult și repede. Dacă ar fi să estimez, vreo 20 de ani în 12 luni. Cum știu?  Pai ultima oară am fost cu avionul în România ...